Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Öğr.Gör. EBRU ASLANTAŞ KAYNAR 44 ebruaslantas@akdeniz.edu.tr
Öğr.Gör. MEHMET ARİF KAYACAN 43 arifkayacan@akdeniz.edu.tr

Programın Tanımı ve Amacı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı birinci ve ikinci öğretimde hizmet veren bir programdır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programından mezun olan öğrenciler kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışabilmektedir. Ayrıca Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Büroları ve Yeminli Mali Müşavirlik bürolarında yardımcı eleman olarak çalışabilmektedirler. Ön lisans mezunu olup dikey geçiş sınavı ile lisansı tamamlayan ve yasal zorunlulukları yerine getirenler muhasebe mesleğini kendi iş yerlerinde yerine getirebilmektedirler.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının temel amacı, muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren muhasebe ve müşavirlik bürolarının, kamu veya özel sektör kuruluşlarının muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak muhasebe meslek elemanı yetiştirmektir.

Programın Tarihçesi ve Mevcut Durumu
Programımıza 2004-2005 eğitim döneminde öğrenci alınmaya başlanmıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ise, programın ikinci örgün öğretimine de öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları örgün öğretim programının öğrenci kontenjanı 70, ikinci örgün öğretim programının öğrenci kontenjanı ise 50’dir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları örgün ya da ikinci örgün programlarına kayıtlı bulunan öğrencilerimiz, gerekli koşulları sağlamaları ve başarılı olmaları halinde, okulumuzun İşletme Yönetimi programında da eğitim görerek (çift ana dal yaparak) söz konusu programın diplomasını da alabilmektedirler.

Programın Eğitim Süresi ve Diploma Türü
Programın eğitim süresi 2 yıldır. Mezunlar ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Programın Kabul, Kayıt ve Mezuniyet Şartları
Programımız ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavından alınan TYT puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Yükseköğretim kurulunun ilgili mevzuatında ve Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen hükümleri sağlayan lise ve lise dengi diplomaya sahip öğrenciler programımıza kabul edilmektedir. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ndeki başarı koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Programın Ders İçerikleri
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programında verilen derslerin içerikleri ile ilgili Ders İçerikleri Dokümanını indirebilirsiniz:

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders İçerikleri

Programın Ders Kataloğu

Mezunların Aldığı Derece
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programını bitiren öğrenciler “Ön lisans Diploması” almaya hak kazanırlar ve muhasebe meslek elemanı unvanı alırlar.

Mezunların Çalışma Alanları
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda kamu kurumlarının ve özel firmaların muhasebe ve finans bölümlerinde istihdam edilirler. Ayrıca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ve Yeminli Müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman çalışabilirler.

Mezunların DGS ile Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı’nı başarı ile tamamlayarak mezun olan öğrenciler, aşağıdaki lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda dikey geçiş yaparak lisans öğrenimlerine devam edebilirler;

• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Ekonomi