Bölüm | Program | Akademisynler | Dahili Tel. | E-Posta |
---|---|---|---|---|
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Bölüm Başkanı
|
Aşçılık Programı Program Koordinatörü
|
|||
Öğr.Gör. ÖZCAN UTAR | 23 | ozcanutar@akdeniz.edu.tr | ||
Öğr.Gör. AHMET ŞIK | 21 | ahmets@akdeniz.edu.tr | ||
Öğr.Gör. HASAN FEHMİ ÖZ | 35 | hasanfehmioz@akdeniz.edu.tr |
Hem keyifli bir iş, hem de yüksek bir gelir kaynağı fırsatı olan Aşçılık günümüzde gençler arasında önde gelen mesleklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Meslek Yüksekokulunda, tam donanımlı eğitim mutfağı ve uzman eğitmenler ile aşçılık mesleğinin gerektirdiği uygulamalı eğitime ağırlık verilmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz ulusal – uluslararası yarışmalarda okulumuzu başarıyla temsil etmektedirler.
Kurumsal destekçilerimiz sayesinde öğrencilerimiz, seminerlerle her konunun uzmanından eğitimler almakta, mesleğe ilk adımlarını katıldıkları fuarlarla, nitelikli uygulamalarla atmaktadırlar. Daha mezun olmadan sektörün önde gelen kuruluş ve isimlerini tanımakta, kendilerini tanıtma imkânı bulmaktadırlar.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Aşçılık alanında ön lisans diploması verilir.
Aşçılık Programının temel amacı, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yiyecek içecek elamanları yetiştirmektir. Bu programda öncelikli hedefi aşçı olarak eleman yetiştirmek ve ayrıca bu alanın gerektirdiği genel kültür dersleri ile de donatılmasını sağlamak.
Yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler, Türk Mutfağı ve Dünya Mutfakları dikkate alınarak program dersleri hazırlanmıştır. Klasik yemek pişirme teknikleri, Fransız, Türk, Osmanlı, Akdeniz, Uzakdoğu mutfakları ve modern mutfak tekniklerinin uygulamalı olarak verilmesi programa alınmıştır.
Bölümde İngilizce dört dönem boyunca verilmektedir. Lise öğreniminde yabancı dil dersini Almanca almış olan öğrencilere yabancı dil Almanca dersi olarak verilmektedir.
- Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur.
- Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
- Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
- Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
- Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması,Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak.
- İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme,
- Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
- Alanının inceliklerine hâkim olmak.
- Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek
- Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
- Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek.
Oteller
Turistik tesisler
Catering firmaları
Zincir restoranlar
Pastacılık sektörü
Yiyecek içecek işletmeleri
Ağırlama sektörü
Gıda fabrikaları
Aşçılık eğitimi veren kurumlar
Özel veya resmi kurumların mutfakları
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Etkinlik, Ödül ve Ziyaretlerimizden bazı resimler:
Etkinliklerden Resimler
Son güncelleme : 21.03.2023 09:40:36