Aşçılık


 

Programın Öğretim Elemanları
Bölüm Program Akademisynler Dahili Tel. E-Posta
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Bölüm Başkanı

 

Öğr.Gör. OSMAN CAN KURT

Aşçılık Programı
Program Koordinatörü

 

Öğr.Gör. ÖZCAN UTAR

Öğr.Gör. ÖZCAN UTAR 23 ozcanutar@akdeniz.edu.tr
Öğr.Gör. AHMET ŞIK 21 ahmets@akdeniz.edu.tr
Öğr.Gör. HASAN FEHMİ ÖZ 35 hasanfehmioz@akdeniz.edu.tr

Programın Tanımı ve Amacı

Hem keyifli bir iş, hem de yüksek bir gelir kaynağı fırsatı olan Aşçılık günümüzde gençler arasında önde gelen mesleklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Meslek Yüksekokulunda, tam donanımlı eğitim mutfağı ve uzman eğitmenler ile aşçılık mesleğinin gerektirdiği uygulamalı eğitime ağırlık verilmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz ulusal – uluslararası yarışmalarda okulumuzu başarıyla temsil etmektedirler.

Kurumsal destekçilerimiz sayesinde öğrencilerimiz, seminerlerle her konunun uzmanından eğitimler almakta, mesleğe ilk adımlarını katıldıkları fuarlarla, nitelikli uygulamalarla atmaktadırlar. Daha mezun olmadan sektörün önde gelen kuruluş ve isimlerini tanımakta, kendilerini tanıtma imkânı bulmaktadırlar.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Aşçılık alanında ön lisans diploması verilir.

Aşçılık Programının temel amacı, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yiyecek içecek elamanları yetiştirmektir. Bu programda öncelikli hedefi aşçı olarak eleman yetiştirmek ve ayrıca bu alanın gerektirdiği genel kültür dersleri ile de donatılmasını sağlamak.

Yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler, Türk Mutfağı ve Dünya Mutfakları dikkate alınarak program dersleri hazırlanmıştır. Klasik yemek pişirme teknikleri, Fransız, Türk, Osmanlı, Akdeniz, Uzakdoğu mutfakları ve modern mutfak tekniklerinin uygulamalı olarak verilmesi programa alınmıştır.

Bölümde İngilizce dört dönem boyunca verilmektedir. Lise öğreniminde yabancı dil dersini Almanca almış olan öğrencilere yabancı dil Almanca dersi olarak verilmektedir.

Programın Tarihçesi ve Mevcut Durumu
Manavgat Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında ilk kez 20 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Talebin yoğunluğu ve öğrencilerin programa ilgilerin yüksek olması dolayısı ile kontenjan önce 30 daha sonra 40 ve 2018 yılından beri 60 öğrenci alarak eğitime devam etmektedir. İkinci öğretim mevcut değildir. Örgün öğretimde 60 birinci sınıf, 58 ikinci sınıf olarak 2019-2020 eğitimini sürdürmektedir.

Programın Eğitim Süresi ve Diploma Türü
Programın eğitim süresi 2 yıldır. Mezunlar ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Programın Kabul, Kayıt ve Mezuniyet Şartları
Programımız ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavından alınan TYT puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Yükseköğretim kurulunun ilgili mevzuatında ve Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen hükümleri sağlayan lise ve lise dengi diplomaya sahip öğrenciler programımıza kabul edilmektedir. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ndeki başarı koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

 

Programın Ders İçerikleri
Aşçılık Programında verilen derslerin içerikleri ile ilgili Ders İçerikleri Dokümanını indirebilirsiniz:

 

Aşçılık Programı Ders İçerikleri

Programın Ders Kataloğu
Aşçılık Programına ait ders kataloglarını aşağıdan indirebilirsiniz:

 

Aşçılık Programı Örgün Öğretim Ders Kataloğu 2020

Program Çıktıları
Programımız alanında uzman akademisyenlerden oluşur ve gerekli uygulama çalışmaları derslerle birlikte yürütülmektedir.

 

  1. Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
  4. Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
  6. Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
  7. Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
  8. Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması,Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak.
  9. İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme,
  10. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  11. Alanının inceliklerine hâkim olmak.
  12. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek
  13. Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
  14. Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek.

 

Mezunların Aldığı Derece
Satış Temsilcisi, Müşteri Temsilcisi, Mağaza Müdürü, Banka Gişe Yetkilisi

Mezunların Çalışma Alanları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Aşçılık alanında ön lisans diploması verilir. Milli Eğitim Bakanlığının ilgili eğitim birimlerine başvuru yapılıp ön lisan diploması ile Usta Öğreticilik Belgesine sahip olunabilmektedir.

 

Mezunların Çalışma Alanları

Oteller
Turistik tesisler
Catering firmaları
Zincir restoranlar
Pastacılık sektörü
Yiyecek içecek işletmeleri
Ağırlama sektörü
Gıda fabrikaları
Aşçılık eğitimi veren kurumlar
Özel veya resmi kurumların mutfakları


Mezunların DGS ile Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları

Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Mutfak Sanatları ve Yönetimi

Etkinlik, Ödül ve Ziyaretlerimizden bazı resimler:
Etkinliklerden Resimler

Eklenme tarihi :4.11.2022 10:49:09
Son güncelleme : 21.03.2023 09:40:36